Robotska terapija

Robotska terapija je visoko intenzitetan, ponavljajući, zadatku specifičan, interaktivni tretman oslabljenog uda (ruke ili noge) uz pomoć robota koji osigurava objektivno i pouzdano praćenje napretka djetetova poboljšanja. Radeći na robotu dijete zapravo igra igricu gledajući u monitor, ali rješava zadatke svojom oslabljenom rukom ili nogama koje postaju sastavni dio robota. Naglasak na velikom broju ponavljanja funkcionalnih, pravilnih pokreta koji jačaju snagu mišića, podsjećaju dijete da i slabija ruka ili noga ima jednakovrijedno mjesto u tijelu, a rješavanjem pustolovnih zadataka (koje im robot progresivno otežava tijekom rada) razvijaju plastičnost dječjeg mozga.

Robotska terapija za gornje ekstremitete

Robotski uređaj koji primjenjujemo u našoj Bolnici je Armeo spring. Poseban naglasak je na dobrom pozicioniranju djeteta kako bi tijekom rada doista mogao snažiti ruku. Nakon terapije za gornje udove očekivana poboljšanja su u snazi ruke, koordinaciji pokreta te u većoj funkcionalnosti ruke u aktivnostima svakodnevnog života.

Robotska terapija za šaku

Robotski uređaj koji primjenjujemo je Amadeokoji omogućava odvojene pokrete svakog prsta na šaci. 

Robotska terapija za donje ekstremitete

Robotski uređaj koji primjenjujemo je Lokomat. Djetetov trup je nošen uz pomoć sustava za potporu tijela samog robota. Noge djeteta su pričvršćene trouporišnom potporom na „noge“ robota (tzv. ortoze). Dijete postaje robot. Provođen je trening hodanja na pokretnoj traci gdje dijete gledajući u monitor robota „hoda“ u pustolovinu (sakuplja novčiće dok trči, izbjegava neprijatelja, već ovisno kakvu igru igra…)

Robotski potpomognuta terapija

Robotski uređaji koje primjenjujemo, a to su Tymo, Myro i Pablo ne uključuju postavljanje djeteta ili djetetovog uda unutar samog robota ili robotske ortoze. Koristimo sučelja, naprednu robotsku tehnologiju u preciznom mjerenju pokreta djeteta, stvaranju izazovnih zadataka kako bi poboljšali kogniciju, ravnotežu, motoriku ruke, koordinaciju i preciznost pokreta rukama i nogama.