Jedinica robotske terapije

Voditeljica jedinice

Dr. sc. Ivana Kern, dr. med., spec. fizikalne medicine i rehabilitacije

FEB PRM  

 

Robotska terapija aktivno se primjenjuje diljem svijeta više od dva desetljeća. 1960. godine CASE Institute of Technology prvi primjenjuje robotsku tehnologiju u rehabilitacijske svrhe pomoću ortoze za ruku s četiri stupnja slobode kretanja. Prvi međunarodni kongres robotike, The International Conference on Rehabilitation Robotics, održan je 1989. godine. 

U Specijalnoj bolnici za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama robotska se terapija primjenjuje od 25. studenog 2019. godine. Bolnica raspolaže s tri robotska uređaja: Armeo Spring za ruku, Amadeo za šaku i Lokomat za trening hoda te s četiri robotski potpomognuta uređaja: Tymo za trup, Pablo za ruku te Myro za ruku i kognitivni trening (dva uređaja). Robotski uređaji imaju veličinom prilagodljive ortoze za ruku/nogu prema veličini djetetove nadlaktice i podlaktice, odnosno natkoljenice i potkoljenice, sa senzorima koji prate položaj uda u prostoru te daju povratnu informaciju bolesniku i terapeutu. Robot djeluje preko cilju usmjerenih zadataka putem igranja igrica (branje jabuka, svladavanje čudovišta, vožnja autića, kupnja namirnica u dućanu, čišćenje kuće, letenje na tanjuru i sl.), osigurava trodimenzionalni radni prostor, ima programsku mogućnost jačanja intenziteta treninga te modeliranja zadataka prema potrebama svakog djeteta. 

Fokus je na bolesniku s nedovoljnom snagom za pomicanje ruke/noge, posebno protiv gravitacije. Tijekom jedne terapije dijete odradi više od šesto funkcionalnih pokreta rukom, odnosno dvije tisuće koraka kada je u pitanju robot za noge Lokomat te tako snaži i koordinira udove za životne zadatke.

U rehabilitacijski protokol koji traje ukupno sedam tjedana uključujemo djecu starosne dobi od 4 do 18 godina sa slabošću ruku i/ili nogu koja kognitivno mogu razumjeti zadatke koje zadaje robot. Većinom je riječ o djeci s cerebralnom paralizom koja uz motorička oštećenja često imaju pridružene poteškoće vida, pažnje te kognitivne smetnje. Rad na robotu kompleksan je, iziskuje dobro školovan i uvježban tim liječnika i terapeuta koji će usuglasiti terapijske ciljeve. Prema našem kliničkom iskustvu veliki pomaci uočavaju se u snazi zahvaćene ruke, koordinaciji pokreta, korištenju ruke u aktivnostima svakodnevnog života (inače djeca izbjegavaju koristiti motorički slabiju ruku za životne zadatke), boljoj stabilnosti trupa u sjedenju te pažnji tijekom izvršavanja zadataka. I ono najljepše, uočavamo veće samopouzdanje djece te želju da nam ponovno dođu.